Terug naar het overzicht

Zaterdagmiddag 18 mei 2024 - 15.00 Jeroen van Veen - Canto Ostinato Uitverkocht!

Datum zaterdag 18 mei 2024
Tijd 15:00
Locatie Huis te Linschoten
Bestel kaarten

Jeroen van Veen (1969) is een Nederlandse pianist en componist. Na zijn studie aan het Conservatorium te Utrecht speelt hij over de hele wereld als solist en als onderdeel van meerdere ensembles. Zijn stijl valt onder de minimal music, maar hij maakt ook graag uitstapjes richting jazz, blues, techno, pop, soundscape en trance. Zijn eerste album brengt Jeroen uit in 1992, samen met zijn broer Maarten. Ze vormen op dat moment samen het beroemde pianoduo Van Veen. In 1995 spelen ze hun debuut in de Verenigde Staten bij de 4th International Murray Dranoff Two Piano Competition, welke ze winnen. Dat is het begin van meerdere tours door de VS en Canada. Daarna brengt Jeroen van Veen nog vele albums uit, voornamelijk maar niet exclusief onder zijn eigen label PIANO.

Programma:
Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt geldt als het meest geliefde Nederlandse werk binnen de minimal music. Hoewel het stuk doorgaans op twee of vier piano’s gespeeld wordt, zijn er ook uitvoeringen op andere instrumenten. Canto Ostinato bestaat uit verschillende korte muzikale cellen die herhaald worden; hoe vaak dat gebeurt bepalen de spelers zelf. De muziek doet denken aan een uitgestrekt landschap waar je urenlang in kunt ronddolen. 

Ten Holt zei zelf over Canto Ostinato: ‘De basispuls in de muziek is van begin tot eind constant. Er zitten aanzienlijke verschillen tussen de cellen. Soms zijn de overgangen van de ene cel naar de volgende nogal abrupt; dan verschijnt nieuw materiaal ineens, en wordt het niet geleidelijk ingevoerd in stappen die nauwelijks te onderscheiden zijn, zoals bij sommige vroege minimalistische experimenten. Op een derde van het stuk maakt een melodie zich onverwachts los van het weefsel en verandert het een paar minuten lang in een thema met begeleiding. Het heeft vooral effect omdat je op dat moment al een uur lang hebt zitten luisteren naar golvende, hypnotische herhaling – daardoor komt het als een flinke emotionele schok.’Dit zaterdagmiddagconcert duurt circa 75 minuten er is geen pauze!