Terug naar het overzicht

Vrijdag 13 september Olga Pashchenko - piano Uitverkocht!

Datum vrijdag 13 sep 2024
Tijd 20:15
Locatie Huis te Linschoten
Bestel kaarten
Afgelopen mei ontvingen wij Olga Pashchenko bij ons in de grote zaal samen met violiste Merel Vercammen.
Op vrijdagavond 13 september geeft zij een solo optreden waarin we haar in vele facetten zullen ontmoeten.
Wij verheugen ons op deze heerlijke avond, hieronder vindt u de programmering.

Programma: 

Chopin
Variations brillantes, Op.12
Etudes op.25, 7, 6
Mazurkas
op.17, 2, 4
op.67, 2, 3

Barcarolle in F-sharp major, Op. 60

Pauze

Franz Liszt (1811-1886)
Funérailles (S173,7)
Miserere d’après Palestrina (S 173,8)
Consolations 1 & 2 (S172)

Schubert -Liszt
Auf Dem Wasser Zu Singen, S. 558/2

Chopin
Andante spianato et grande polonaise brillante in E-flat major, Op. 22

 

Van Bach en Beethoven op historische instrumenten tot Ligeti op hedendaagse piano, OLGA PASHCHENKO uit Nederland is internationaal gezien een van de meest veelzijdige performers van dit moment. Ze heeft een drukke en eclectische concertcarrière als solist, recitalist en kamermusicus. Deze verscheidenheid komt tot uiting in haar concertprogramma's - van recitals met Alexander Melnikov op Musikfest Berlin of Georg Nigl, tot tournees met Clara Schumanns pianoconcert met het Orkest van de 18e Eeuw of Mozarts Pianoconcert nr. 24 in maart 2024. Ze wordt gevierd om haar virtuositeit die wordt gezien als: “de sleutel tot de muzikale ziel, die ze niet alleen in de melodische delen laat oplichten, maar ook in elk loopje, elke figuur en versiering'' (General-Anzeiger Bonn). Olga's zomer vol recitals is zo gevarieerd als het maar kan - van Schuberts Schwanengesang met Georg Nigl tijdens het Kärntner Zomerfestival, tot stomme-filmvoorstellingen met Jed Wentz of een recital met fluitiste Lucie Horsch met muziek uit Nederland in de Kölner Philharmonie. In oktober 2024 speelt ze een recital met haar vriend en collega Alexander Melnikov in Wigmore Hall, gevolgd door een residentie in La Rochelle. Na het begin van het seizoen, met een focus op kamermuziek en recitals, gaat Olga op tournee met het Orkest van de 18e eeuw (pianoconcert nr 12 van Dusik) en the ‘Orchestra of the Age of Enlightenment’ met een Mendelssohn-programma. Haar diepe verbondenheid met de Mendelssohns is ook te zien tijdens haar recitaldebuut in het Auditorium Lyon in april 2025.

Ze is regelmatig te gast op festivals voor oude en hedendaagse muziek, waaronder het Jordi Savall Festival, waar ze optrad met de Capella Nacional de Catalunya onder leiding van Maestro Savall en een programma samen met de Spaanse violiste Lina Tur Bonet. Verder treedt ze sinds 2014 elk jaar op tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en was daar tevens ‘artist in residence’. Daarnaast heeft ze optredens bij het Radio France Festival in Montpellier, bij het Festival Musiq'3 in Brussel, in Maggio Musicale Florence, tijdens de fortepiano series van Milaan en Padua, in AMUZ Antwerpen, in het Concertgebouw Brugge en in de Cité de la Musique in Parijs. Ook heeft ze samen met Jed Wentz een lopende samenwerking voor een speciaal filmproject, waarbij ze een reeks nieuwe arrangementen van romantische muziek uitvoert als begeleiding bij een selectie van stomme films uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw, zoals Tartuffe, Faust en nu Nosferatu van F.W. Murnau.
Als concertsoliste trad Olga op met het Orkest van de 18e Eeuw; Meininger Hofkapelle; Jenaer Philharmoniker, op de Musikfestspiele Potsdam met de Capella Augustina, het Amsterdam Sinfonietta, met het Collegium 1704 onder Vaclav Luks op het Chopin Festival Warschau; met Teodor Currentzis en met het Fins Barokorkest op het RSO Festival Helsinki met Alexei Lubimov. Tot haar kamermuziekpartners behoren Alexander Melnikov, Giovanni Antonini, Evgeny Sviridov, Dmitry Sinkovsky, Avi Avital en Erik Bosgraaf. Onlangs maakte Olga haar debuut op het Salzburg & Berlin Festival in een recital met Georg Nigl.

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren solorecitals in het Concertgebouw Amsterdam, Beethoven-Haus Bonn met het Orkest van de 18e eeuw, in de Musikfestspiele van Berlijn en in het  L'auditorio te Barcelona. Ze trad ook op met Georg Nigl op Musikfest Bremen, Elbphilharmonie en Cité de la Musique. Tevens zette ze haar tienjarige project voort om alle Mozart Concerti op te nemen en te touren met Il Gardellino. Olga is sinds 2012 ‘Hausmusikerin’ in het Beethoven-Haus in Bonn, waar ze regelmatig recitals geeft in de serie Bongasse 20: muziek uit Beethovens tijd. Ze heeft ook een sterke band met het AMUZ in Antwerpen waar ze van 2025 - 2028 artist in residence zal zijn. Sinds 2022 maakt ze deel uit van het artistiek collectief van ‘Noorderkerkconcerten’ in Amsterdam. Olga is een exclusieve opnamekunstenares van Alpha Classics en heeft al verschillende veelgeprezen opnames op haar naam staan. Op haar meest recente album staan Mozarts 20e en 23e pianoconcert dat ze opnam met Il Gardellino. Het album werd niet alleen door Classic FM bekroond als album van de week, maar ook omschreven als "dat is de schoonheid van muziek: er zijn geen woorden om haar te beschrijven, dus dwingt ze ons in metaforen om haar heen te cirkelen. Het stuwende spel van Pashchenko en Il Gardellino prikkelt die verbeelding." (Joost Galema, NRC) Eerder verschenen cd's zijn onder andere 'Echo' met bariton Georg Nigl met liederen van Schubert, Loewe, Schumann en Wolf (als opvolging van hun succesvolle cd Vanitas) en een opname van Mozarts Pianoconcerten 9 & 17 met het Ensemble Il Gardellino.

Olga begon haar muzikale studie op 6-jarige leeftijd aan de Gnessin School of Music bij Tatiana Zelikman en gaf haar eerste pianorecital in New York op 9-jarige leeftijd. Ze vervolgde haar studie aan het Moscow State Tchaikovsky Conservatorium waar ze forte en moderne piano studeerde bij Alexei Lubimov, klavecimbel bij Olga Martynova en orgel bij Alexei Schmitov. Ze voltooide haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Richard Egarr in 2014. In 2017 werd ze benoemd tot Professor aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium van Gent.