Zaterdag 16 september Niek Baar - viool en Ben Kim - piano
Terug naar het overzicht

Niek Baar - viool en Ben Kim - piano Uitverkocht!

Datum zaterdag 16 sep 2023
Tijd 20:15
Locatie Huis te Linschoten
Bestel kaarten

De Nederlandse violist Niek Baar heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als een charismatisch en serieus musicus, die nationaal en internationaal publiek wist te boeien op gerenommeerde podia als de Philharmonie Berlin, Concertgebouw Amsterdam maar op 16 september ontvangen wij Niek Baar begeleidt door Ben Kim in de zaal van het Huis te Linschoten.

Een grote impuls aan zijn carrière kwam in 2018 toen hij de eerste prijs won op de Oskar Back Competition in Nederland.
Niek, die op 16-jarige leeftijd zijn solodebuut maakte bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is een vaste solist bij orkesten als de Duitse Radio Philharmonie Saarbrücken, het Concertgebouw Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest in Den Haag.

Niek Baar heeft een bijzondere band met de muziek van Robert Schumann, die hem als mens en componist fascineert en wiens drie vioolsonates en zelden uitgevoerde vioolconcerten tot Nieks kernrepertoire behoren. Andere belangrijke pijlers in het brede repertoire van de violist zijn de muziek van Johann Sebastian Bach en György Kurtág.
Niek woont in Berlijn. Hij speelt op een viool 'ex Vornbaum' gebouwd door Carlo Bergonzi in Cremona in 1729. Deze viool is van de Stichting Tjardus Greidanus te Amsterdam en door de stichting in bruikleen gegeven aan Niek.

Zaterdagavond 16 september wordt Niek begeleidt door de pianist Ben Kim.

"Ben Kim behoort tot die kleine groep wiens spel verder gaat dan alleen briljante keyboardmagie en een aangenaam, mooi geluid." (Berliner Morgenpost)
Ben ontving de LOTTO Career Development Prize 2017 van het Rheingau Musik Festival. Het internationale jurypanel nam zijn beslissing op basis van de volgende vermelde redenen:
"Zijn briljante techniek en zijn ongelooflijke flair voor interpretatieve verfijning zijn vanzelfsprekend... een uitzonderlijk fenomeen onder pianisten van zijn generatie - zo'n natuurlijk, sympathiek charisma en aangename bescheidenheid, gekoppeld aan grote virtuositeit, worden zelden ervaren bij een leidende muzikant."

Programma (onder voorbehoud)

Ludwig van Beethoven
Sonate voor Piano en Viool Op.12 Nr.3


Schriabin/Rachmaninov
4 etudes voor piano solo (selectie)

Tchaikovsky
Meditation voor Viool en Piano uit Souvenir d’un lieu cher

Pauze

Clara Schumann
Romances voor Viool en Piano opus 22

Johannes Brahms
Sonate voor Viool en Piano Nr 3