Terug naar het overzicht

Aristos Quartet

Datum zondag 19 mei 2019
Tijd 11:00
Locatie Huis te Linschoten
Bestel kaarten

Het Aristos Quartet werd in 2008 opgericht door violiste Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstond na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk.

Van 2015 tot en met 2017 volgde het Aristos Quartet de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Wekelijks kregen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks kreeg het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera. In 2017 sloten ze deze studie zeer succesvol af met een feestelijk eindexamen.

In juni 2015 studeerde het Aristos Quartet als eerste kwartet van Nederland af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, de leden van het Quator Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.

Het Aristos Quartet nam deel aan verschillende cursussen in binnen- en buitenland, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekaterlier, de Tiberius Week in Roemenië, het Orlando Festival, de International Quartet Academy van Quarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland. Belangrijke docenten tijdens deze cursussen waren o.a. Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer en de leden van Quarteto Casals, Quarteto Quiroga en het Schumann Quartett.

Het Aristos Quartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s deden ze al meerdere bijzondere projecten in samenwerking met de Dutch Don’t Dance Division en traden op samen met Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, Konstantyn Napolov, het Matangi kwartet, het Dudok kwartet, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme. In 2014 gaf het Aristos Quartet een bijzonder optreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Ook werkte het Aristos Quartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Het kwartet trad op tijdens festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en als groot hoogtepunt een concert tijdens het Edinburgh Festival (Schotland). Ook ging het kwartet al meerdere keren op tournee naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet regelmatig op voor stichtingen zoals o.a. Kunst in de Kamer en Live Music Now. Sinds 2015 maakt het Aristos Quartet onderdeel uit van stichting ProQuartet, waardoor zij worden uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa.

Het Aristos Quartet werd door zowel het Kersjesfonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds beloond met stipendia ter ondersteuning van hun studie en carrière.

*Gedurende seizoen ‘18/’19 wordt violiste Evelien Jaspers in verband met een blessure vervangen door Italiaanse violist Tommaso Fracaro. Het Aristos Quartet ontmoette hem een paar jaar geleden tijdens de Internationales Sommerakademie in Weikersheim, waar Tommaso met zijn Quartetto Taag aan deelnam. Het klikte toen al gelijk! Met het Taag kwartet won Tommaso prijzen op verschillende internationale concoursen. Het Aristos was verheugd te horen dat hij bereid was Evelien tijdelijk te vervangen. Tommaso studeert bij Heime Müller (Artemis Quartett) in Lübeck en kreeg met zijn kwartet van veel dezelfde docenten les als het Aristos. In januari 2019 reisde het kwartet naar Praag om samen te werken met Pavel Fischer (Skampa Quartet) aan zijn eerste strijkkwartet ‘Morava’ én aan het ‘Amerikaans’ kwartet van Dvorak.

 

Programma

Dvorak - 'Amerikaans' kwartet
Fischer - kwartet nr. 1 'Morava'
Janacek - kwartet nr. 2 'Intimate Letters'.